Započela transformacija EPS-a

made-in-germany-rs-eps-elektroprivreda-srbije

Posle više godina najava, kompanija „Elektroprivreda Srbije“ (EPS) započela je 1. maja proces reformisanja preduzeća, odnosno korporatizacije koja će do 1. jula 14 privrednih društava svesti na samo tri, a pet distribucija spojiti u jedinstveno preduzeće unutar sistema.

Počelo se od same centrale EPS-a, gde su već ukinuta 43 direktorska radna mesta, prenosi „B92“.

– Ukinuli smo 13 direkcija i smanjili broj sektora sa 65 na 35. Međutim, ne radi se tu samo o direktorima, već i o tome da sistem postane efikasniji, da imamo manje „kraljeva i feuda“ unutar sistema, kao i da svi delovi sistema rade za dobrobit celine – ističe direktor Aleksandar Obradović.

Iz Vojvodine su se već mogle čuti optužbe koje ukazuju da ukidanje „Elektrovojvodine“ predstavlja nastavak otimanja imovine građana srpske pokrajine.

– Ne radi se ni o kakvom otimanju imovine, jer je ona u sklopu Elektorvojvodine i ostaće u Vojvodini, a zaposleni koji danas tamo rade i dalje će ostati na svojim radnim mestima. Elektrovojvodina po svim parametrima ima najbolje rezultate i moja je ideja da te poslovne procese, taj način rada, koji je prisutan u Elektrovojvodini, preslikamo u druge distribucije – kaže Obradović.

Na novinarsko pitanje zašto se onda ostali sistemi ne prisajedine Elektrovojvodini, umesto Elektrodistribuciji (EDB), Obradović kaže da je Beograd glavni grad i da je moguće praviti kalkulacije u koji grad bi moglo postaviti centralu. Kako ističe, iskustva drugih upućuju da je jeftinije van velikih gradova, što je i njegov plan.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор