Lufthanza neće deliti dividende za 2014.

made-in-germany-rs-lufthansa03.jpg

Akcionari vodeće nemačke aviokompanije „Lufthanza“ u narednom periodu ograničiće i odložiti neka ulaganja, a ovakva odluka posledica je krize izazvane tragedijom pada aviona „Džermagvingsa“, ali i učestalim štrajkovima pilota.

Kako prenose nemački mediji, na sednici akcionara je rečeno da je zbog ograničenja u kapitalu, ta kompanija svoje investicije za 2016. i 2017. godinu ograničila na po 2,5 milijardi eura, prenosi agencija „Tanjug“.

Izgradnja centra za teretni saobraćaj u Frankfurtu, planirana za 2015. godinu, zbog ovakve situacije biće odložena za dve godine, a akcionari ne bi trebalo da dobiju dividende za 2014. godinu, navode mediji i ukazuju da je Lufthanza pri obrtu 30 milijardi eura, ostvarila 55 miliona eura dobiti.

Za ovakav poslovni rezultat razlozi su žestoka konkurencija, rastuća penziona opterećenja i visoki troškovi štrajka pilota kojima je direktor ove aviokompanije Karsten Špor ponudio dogovor, odnosno rešenje za prevazilaženje svađa po pitanjima o tarifama. Uz spor oko šest postojećih ugovora o tarifama, piloti Lufthanze već se mesecima bore protiv povećanja starosne granice za odlazak u penziju, sa dosadašnjih 55, na 60 godina, podsećaju mediji.

Ukazujući na prognozu poslovanja ove avikompanije, čija je „ćerka firma“ aviokompanija Džermanvings, Špor je rekao da „posle prvog kvartala nije postalo jednostavnije“, a mediji navode kako kompanija u ovoj poslovnoj godini želi da zaradi 1,5 milijardi eura.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор