Nemački „MK – Kliniken AG“ stiže u Pančevo

Nemačka kompanija „MK – Kliniken AG” izgradiće u pančevačkoj poslovnoj zoni „Sever” fabriku od 10.000 kvadratnih metara sa pogonima za dizajniranje i razvoj specijalizovanih transportnih kontejnera.

Nemački investitor je još 2020. dostavio Razvojnoj agenciji Srbije (RAS) pismo o namerama u kom navodi da u prve dve godine poslovanja planira ulaganja u zemljište, objekte, materijal, opremu i delove, kao i u zapošljavanje oko 50 radnika sa punim radnim vremenom. Njihove procene pokazuju da će u realizaciju celog projekta u narednih 10 godina biti potrebno dodatnih 60 miliona eura ulaganja u izgradnju oko 100.000 kvadrata fabričkog prostora i zapošljavanje ukupno 1.000 radnika, prenosi Politika.

U Ministarstvu privrede kažu da je potpisano devet novih ugovora za projekte vredne 320 miliona eura, koji će obezbediti 2.500 novih radnih mesta što, kako navode, predstavlja novi investicioni zamah u Srbiji.

Na tom spisku su proširenje proizvodnog programa elektronske opreme za motorna vozila na postojećoj lokaciji nemačke kompanije ZF u Pančevu, te izgradnja servisnog centra u Novom Sadu. Investicija ZF-a je u poodmakloj, četvrtoj fazi, koja će biti realizovana do kraja 2027. godine, uz ulaganja 238 miliona eura, što će obezbediti još 589 novih radnih mesta.

Kompanija Brose je druga velika nemačka investicija koja se trenutno realizuje u Pančevu, a i treći nemački investitor, kompanija „Naval Box – CAL, počinje u tom gradu izgradnju svog proizvodnog pogona na više od 23 hektara, uz ulaganja 10 miliona eura.

Prema rečima gradonačelnika Pančeva Aleksandra Stevanovića, u poslovnim zonama Sever 1 i 2 mesta više nema. Zato se u prethodnih godinu dana radilo na formiranju nove industrijske zone „Sever 3”, koja se prostire na 55 hektara preko puta zone 1 i koja označava novi ciklus industrijalizacije tog grada.

– Severna zona 3 je spremna za buduće investitore u smislu plana detaljne regulacije kao uslova za izdavanje građevinske dozvole, a prema potrebi konkretnog investitora izgradićemo i neophodnu komunalnu, elektroenergetsku i putnu infrastrukturu. Grad Pančevo je sigurno i dalje u vrhu najvećih industrijskih centara u našoj zemlji, koji sve investicije realizuje u saradnji sa Republičkom razvojnom agencijom. Ovde već rade renomirane fabrike čiste tehnologije auto-industrije, ali i naučno-razvojni centar – navodi Stevanović.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор