Nemački Brose investira u Pančevo 180 mil. €

Delegacije vlada Srbije i Nemačke potpisale su ugovor o dodeli podsticajnih sredstava nemačkoj kompaniji Brose, koja će u izgradnju fabrike i pokretanje posla u Pančevu investirati više od 180 miliona eura, navodi se u saopštenju Ministarstva privrede.

Preduzeće Brose d.o.o. je deo porodične kompanije Brose Fahrzeugteile GmbH & Co. KG sa sedištem u nemačkom gradu Koburgu, koja se bavi razvojem i proizvodnjom električnih i elektronskih komponenti i sistema za vrata, sedišta i karoserije motornih vozila. Kompanija posluje na ukupno 62 lokacije u 23 zemlje sveta, ima više od 26.000 zaposlenih, a više od 80 proizvođača automobila su njihovi klijenti.

Brose u Srbiji planira da proizvodi motore upravljača, električne pumpe za ulje i motore ventilatora za hlađenje, a u planu je i otvaranje centra za istraživanje i razvoj, tako da će više od 40 posto planiranih radnih mesta biti namenjeno visokokvalifikovanim kadrovima. Kako je najavljeno, u budućoj fabrici nemačkog investitora u Pančevu biće zaposleno više od 1.000 ljudi, od čega 400 visoko obrazovanih.

Uovom prilikom je potpisan još jedan sporazum o saradnji u oblasti privrede i obrazovanja. Naime, nemačka kompanija MTU Maintenance Serbia d.o.o. i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja potpisali su memorandum o razumevanju u cilju strateškog partnerstva u oblasti dualnog obrazovanja, a vrednost ove investicije iznosi 109 miliona eura.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор