Dojče banka nastavlja da investira u naš region

Nemački fond „EFSE“ i „Deutsche bank“ ponovo se udružuju po pitanju aktiviranja privatnog institucionalnog kapitala za finansiranje malih i srednjih preduzeća (MSP) u Jugoistočnoj Evropi i regionu Istočne Evrope (European Eastern Neighbourhood – EEN).

Kroz dve tranše trogodišnjih obveznica sa varijabilnom kamatnom stopom, u vrednosti od 20 miliona dolara i 40 miliona eura, Dojče banka će privatnim investitorima u regionu obezbediti 57 miliona eura za za učešće u EFSE programu ulaganja u ekonomski razvoj i prosperitet, saopštila je nemačka banka.

Preko finansiranja lokalnih banaka i mikrofinansijskih institucija EFSE će pružiti ključnu podršku MSP sektoru u Jugoistočnoj Evropi i EEN regionu, kao sektoru koji igra najvažniju ulogu u podsticanju rasta i zapošljavanja, dodaje se u saopštenju, a prenosi „eKapija“.

U martu ove godine pozajmice EFSE krajnjim korisnicima (MSP i domaćinstvima), kojih je skoro 140.000, dostigle su nivo od 891 milion eura. EFSE je od osnivanja do sada odobrio više od 927.600 kredita u ukupnoj vrednosti od 6,6 milijardi eura i doprineo otvaranju 760.000 radnih mesta širom regiona.

Fond EFSE je 2005. godine osnovala nemačka Razvojna banka (KfW), uz finansijsku podršku nemačkog Federalnog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) i Evropske komisije (EK), a kao javno-privatno partnerstvo registrovano u Luksemburgu. Fond kombinuje finansiranje javnih investitora sa privatnim kapitalnim investicijama, što ovu platformu za finansiranje razvoja čini širom i snažnijom, navodi se u saopštenju.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор