Dojče banka definitivno otpušta 18.000 radnika

Najveća nemačka banka, Dojče banka, saopštava da će u okviru procesa obimnog restrukturiranja svoga poslovanja do 2022. godine ukinuti 18.000 radnih mesta, kako bi se vratila na staze profitabilnosti.

Iz banke najavljuju da će do 2022. podmiriti 7,4 milijarde eura troškova nastalih kao posledica slabog profita, visokih troškova, pada cene deonica i regulatornih kazni koje je dužna da podmiri. Kako se predviđa, troškovi restrukturiranja će iznositi oko 6 milijardi eura.

“Danas smo najavili najtemeljniju transformaciju Dojče banke u posljednjih nekoliko decenija. Bavimo se onim što je neophodno da bi pokazali naš pravi potencijal“, navodi se u saopštenju Dojče banke.

Veliko restrukturiranje je još u maju najavio glavni izvršni direktor banke Kristijan Seving, koji je akcionarima obećao teške rezove u investicionoj politici, kako bi proces bio zaokružen, a nakon propalih dogovora o spajanju sa rivalskom Komercbankom, prenosi agencija Blumberg.

Nakon što su se pregovori o spajanju sa Komercbankom izjalovili u aprilu, Seving je imao nekoliko ideja za jačanje poverenja na tržištu, a njegov plan je odobren na sastanku održanom u nedelju.

U sedištu Dojče banke u Frankfurtu nemačka policija je 2018 godine sprovela raciju u sklopu istrage o pranju novca povezanog sa aferom „Panamski papiri“. U centru te istrage bila su dvojica službenika koji su osumnjičeni da su klijentima pomagali u pranju novca stečenog kriminalnim aktivnostima. Inače ova istraga je pokrenuta još 2016. godine.

Dojče banka je osnovana 1870. godine u Berlimnu, a danas zapošljava više od 100.000 ljudi u preko 70 država. Godine 2009. bila je najveći trgovac valutama na svetu, sa tržišnim udelom od 21 posto.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор