U Srbiji poskupela putarina za 12 posto

Skupština Srbije je juče usvojila izmenu Zakona o korišćenju javnih dobara, po kojoj se cena putarine povećava za 12 procenata, kao i Zakon o izgradnji autoputa E-761, deonice Pojate-Preljina, ukupne dužine 110 kilometara.

U skladu sa zakonskim izmenama, vožnja auto-putem će za automobile, umesto dosadašnjih 3,64 dinara po kilometru, koštati 4,07 dinara. Svi koji putuju od Subotice do Beograda za putarinu će trebati da izdvoje 627 dinara, dok će vožnja od Beograda do Niša, umesto 800, sada koštati 896 dinara, a do Preševa 605 dinara, ili 65 dinara više nego do sada.

Ukupno posmatrano, cena putovanja Koridorom 10, od krajnjeg severa do krajnjeg juga Srbije, sada će sve zajedno iznositi 2.130 dinara, što je 230 dinara više nego do sada. S obzirom na to da je završena i deonica auto-puta kroz Grdeličku klisuru, putarina će u jednom pravcu koštati skoro 500 dinara više, javlja agencija Beta.

U obrazloženju Zakona o izgradnji autoputa E-761 se navodi da će Moravski koridor povezati sva veća naseljena mesta u regionu: Ćićevac, Stalać, Kruševac, Trstenik, Vrnjačku Banju, Kraljevo i Čačak, a gradiće se iz kredita stranih investicionih korporacija i fondova od 800 miliona eura.

Ovaj Koridor će predstavljati direktnu vezu između Koridora 10 i 11 i obezbediće bolju internu povezanost zapadnih i jugozapadnih delova Srbije sa južnim i jugoistočnim delovima i dalje sa Bugraskom, Grčkom i Turskom, dodaje se u obrazloženju.

Prema ranijim izjavama nadležnih, izgradnja ove deonice će trajati oko dve i po godine, a podrazumevaće tri projekta: izgradnju auto-puta, regulacione radove na reci Moravi i okolnim vodotokovima i izgradnju telekomunikacione magistrale koja će pratiti trasu saobraćajnice.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор