“Privreda je najbolji način za unapređenje odnosa dve zemlje”

nemacka i srpska zastava

Otvarajući okrugli sto na temu “Saradnja kompanija sa lokalnom samoupravom ili vladom”, nemački ministar za privredu i energetiku Peter Altmajer je ocenio da je Srbija ostvarila veliki napredak u ekonomskim, političkim i zakonodavnim reformama i postala privlačna destinacija za strane investitore, naročito nemačke.

– Nemačka i Srbija žele da intenziviraju svoje odnose, a to mogu da postignu, pre svega, kroz privrednu saradnju – rekao je Altmajer na skupu u Palati Srbija, kojem su prisustvovali i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež, nemački i srpski privrednici, prenosi agencija Tanjug.

– Srbija ima veliki rast. To što me danas prati brojna delegacija nemačkih privrednika, ali i predstavnika najvećih stranaka u vladajućoj koaliciji i brojnih odbora u Bundestagu, govori da je Srbija mnogo učinila na ekonomskom i političkom planu – dodao je nemački ministar koji je sa delegacijom u zvaničnoj poseti Beogradu.

Obrativši se nemačkim privrednicima, predsednik PKS Marko Čadež ih je pozvao da govore o problemima sa kojima se susreću u našoj zemlji, kako bi oni bili što pre rešeni. On je istakao da su Srbija i njena vlada bile otvorene za investicije i saradnju, o čemu svedoče i brojke i investicioni projekti koji su u Srbiju stigli iz Nemačke.

– Već je dobro poznat podatak koji se često u bilateralnim susretima dve zemlje pominje da nemačke kompanije u Srbiji zapošljavaju 60.000 ljudi. Smatram da je ta brojka duplo veća, jer tu su i srpska preduzeća koja dostavljaju robu tim nemačkim kompanijama. Isto tako, nemačko tržište je za nas jako važno, a to samo pokazuje kako su dobro umrežene naše ekonomije – naglasio je Čadež.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор