Dolaze nam nemačke male i srednje kompanije!

nemacka i srpska zastava

Početkom sledeće godine Srbiju će posetiti velika delegacija nemačkih malih i srednjih preduzeća, sa ciljem da se što bolje upoznaju sa uslovima i potencijalima za investiranje, ali i sa iskustvima velikih kompanija koje ovde već uspešno posluju.

Ovo je najavio predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež, koji sa premijerkom Anom Brnabić boravi u zvaničnoj poseti Nemačkoj, nakon razgovora sa predstavnicima Saveznog udruženja nemačkih malih i srednjih preduzeća (BVMW), a uoči sastanka sa članovima nemačkog Udruženja porodičnih preduzeća i digitalne asocijacije (BITКOM), prenosi agencija Beta.

– Podstaknuto dobrim iskustvima velikih nemačkih kompanija koje su već investirale u Srbiji, zapošljavaju oko 60.000 radnika i angažuju naše firme za dobavljače, raste i interesovanje malih i srednjih preduzeća iz Nemačke – rekao je Čadež i podsetio da nemačkim investitorima Srbija nudi upravo ono što im je potrebno za ulaganje i ostvarivanje profita, a to su stabilnost, podsticajna poslovna klima, kvalitetni kadrovi i pouzdane lokalne kompanije.

On je objasnbio da su nemački privrednici iz Udruženja malih i srednjih kompanija, koje okuplja više od milion članova, želeli da saznaju zašto treba investirati baš u Srbiji. Stoga su nemački privrednici informisani o nizu stimulativnih mera za ulaganja, koje je donela Vlada Srbije, počev od poreskih olakšica, preko pojednostavljenih procedura, do posebnih podsticaja za ulaganja u inovacije, istraživanja i razvoj, kao i u savremene tehnologije. Čadež je tom prilikom istakao da je PКS prethodnih godina organizovala više biznis foruma sa privrednicima nemačkih pokrajina i najavio da će ta praksa biti nastavljena i sledeće godine.

Udruženje BVMW zajedno sa partnerskim organizacijama okuplja 1,1 milion kompanija članica, ima 300 regionalnih i lokalnih kancelarija u Nemačkoj i oko 40 predstavništava u svetu. Bavi se zastupanjem interesa nemačkog malog i srednjeg biznisa na domaćem i međunarodnom tržištu, u komunikaciji sa nacionalnim i institucijama EU u Briselu, sindikatima i velikim kompanijama.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор