Merkelova pritiska kompanije da zaposle migrante

made-in-germany-rs-angela-merkel

U težnji da istraje u sprovođenju svoje politike otvorenih vrata, nemačka kancelarka Angela Merkel je pozvala na odgovornost direktore nekih od najvećih nemačkih kompanija, kako bi obrazložili manjak aktivacije i razmene ideja o mogućnostima radnog angažovanja migranata.

Jedna od prvih na redu je kompanija „Blu šip“, koja će nemačkoj kancelarki morati da objasni zbog čega su do sada zaposlili svega 100 migranata, iako ih je više od milion ušlo u Nemačku samo tokom prošle godine, prenosi agencija „Rojters“.

Većina nemačkih kompanije loše rezultate u zapošljavanju migranata opravdava njihovim nepoznavanjem nemačkog jezika, neposedovanjem bilo kakvih kvalifikacija, kao i nerešenim statusom i nedostatkom dozvola za stalni boravak migranata u zemlji.

Prema rezultatima istraživanja koje je agencija Rojters sprovela na uzorku od 30 nemačkih kompanija, ukupan broj migranata zaposlenih u njima do sada iznosi svega 63. Predstavnici tih kompanija većinom su odgovarali da je “pri zapošljavanju nepristojno pitati kandidate za poreklo”, da nisu ni bili upoznati da li angažuju migrante ili domaće državljane, kao i da ne znaju koliko su ih tačno zaposlili.

Od ukupno 63 zaposlena migranta, njih 50 radi u nemačkom „DHL“-u na dostavi i sortiranju pošiljki.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор