Nemačke porodične firme bi zaposlile migrante

made-in-germany-rs-imigranti02

U Nemačkoj više od polovine vlasnika malih i srednjih preduzeća smatra da masovni priliv izbeglica može da nadoknadi nedostatak kvalifikovane radne snage u zemlji, a većina njih je spremna i da zaposli migrante.

Prema upravo objavljenim rezultatima istraživanja kompanije „Ernst&Jang“ (EY), mala i srednja preduzeća (MSP), koja su u najvećem broju slučajeva porodične firme, a čine kičmu nemačke privrede, kao svoj najurgentniji problem prijavljuju manjak kvalifikovanih radnika. Čak dve trećine nemačkih firmi kaže da je teško doći do kvalifikovanih radnika, a 49 posto anketiranih preduzeća procenjuje da taj nedostatak negativno utiče na njihovo poslovanje i prihode, prenosi agencija „Frans pres“.

Prema procenama kompanija, u celoj Nemačkoj nedostaje 326.000 radnika, što za posledicu ima gubitak godišnjih prihoda u visini od 45,9 milijardi eura (50 milijardi dolara). Više od polovine, ili 55 posto firmi obuhvaćenih ovom anketom, smatra da će dolazak migranata pomoći da se taj nedostatak ublaži, dok je 85 posto njih izrazilo spremnost da migrante i zaposli, navodi se u studiji EY-a.

U Nemačku je tokom protekle godine stiglo približno 1,1 milion tražilaca azila. Stručnjaci veruju da će njihov priliv doprineti rastu domaće tražnje na kratak rok, dok će dugoročne ekonomske posledice zavisiti od brzine i efikasnosti integracije migranata u tržište rada. Nemačka centralna banka, Bundesbanka, prošlog meseca je saopštila da bi mnoge pridošlice mogle na početku da se suoče sa teškoćama u nalaženju posla zbog svoje mladosti i nedostatka kvalifikacija.

Nemačka mala i srednja preduzeća ocenjuju da je najteže naći kvalifikovane radnike u sektoru građevinarstva i energetike, a najveću prepreku za njihovo zapošljavanje predstavlja nepoznavanje nemačkog jezika, navodi se u istraživanju EY-a.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор