Migrante neko usmerava ka Nemačkoj?

made-in-germany-rs-putnik

Po mišljenju ruskog naučnika Vladimira Šalaka, koji se unazad 20 godina bavi analizom sadržaja tekstova, kretanje migranata iz Afrike i sa Bliskog istoka ka Nemačkoj nije slučajnost, jer ih preko objava na društvenoj mreži „Tviter“, u tu zemlju namerno upućuju SAD i Velika Britanija.

– Sve društvene mreže se nalaze u određenoj vezi i obično se objava sa jedne mreže odmah duplira na drugim. „Tviter“ je zgodan za analizu jer dozvoljava da se izdvoje parametri poput onih odakle i putem kog uređaja je postavljena objava – objašnjava Šalak, inače doktor filozofskih nauka i viši naučni saradnik Instituta filozofije „RAN“.

Zaključak ruskog naučnika da kretanje migranta ka Nemačkoj nije slučajno, proizišao je iz analize javno dostupnih podataka. On je objasnio da se prvo „aritmetički prebrojavaju određeni predmeti, a analiza sadržaja na osnovnom nivou pokazuje koliko se često pominju neke reči ili fraze“. Na osnovu tih zaključaka, koji su neprimetni oku običnog čoveka, a rezultat su obrade vrlo velike količine podataka, dolazi se do određenih zakonitosti.

– Članovi našeg naučnog tima prvo su našli poruke na internetu gde se pominju samo izbeglice. Zatim se ispostavilo da se u toj masi podataka u čak 70 posto poruka pominje upravo Nemačka i da u njima figurira fraza „izbeglice su dobrodošle“. Kada smo proverili gde su registrovani „Tviter“ profili odakle potiču te objave, saznali smo da je većina njih poreklom iz SAD i Velike Britanije. Čudno je to što ne pozivaju izbeglice k sebi, već ka susedima. Očigledan zaključak je da su ovu kampanju organizovale upravo ove države – istakao je Šalak, a prenosi „Sputnjik“.

Po njegovim rečima, lokomotiva EU je Nemačka, a EU je prevelika da bi se tek tako srušila. Međutim, dovoljno je podrivati najjaču ekonomiju i normalan život u Nemačkoj i EU će se raspasti na delove. Pri tom, on napominje da su se u Nemačkoj aktivirali neonacisti i lokalne desničarske partije koje po kampovima za izbeglice prave probleme. Ruski naučnik zato smatra da će sve to dovesti do pucanja EU po šavovima, odnosno do početka raspada Unije, što će za posledicu imati „bežanje kapitala iz Evrope u SAD“.

– To je Americi vrlo zgodno jer oni zarade na svakom ratu. Sa druge strane, to će opet dovesti do podrivanja ekonomije Rusije, ako Evropa prestane da od nas kupuje sirovine. Ciljevi mogu biti odvojeni od posledica, ali su potpuno realni – smatra Šalak.

„Tviter“ najoperativnije reaguje na sve što se dešava, objašnjava naučnik, a informacije se ažuriraju bukvalno iz minuta u minut i. U tom smislu on je vrlo dobar za analizu, jer tu nema nikakve cenzure.

– Kako bi se privukla pažnja velikog broja ljudi, na „Tviteru“ se aktiviraju programi kojima upravljaju takozvani botovi. Njihov zadatak je da privuku pažnju sa top vestima, a društvene mreže su dobar mehanizam za manipulaciju društvenom svešću – zaključuje Šalak.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор