Nemačka vraća migrante u Austriju

made-in-germany-rs-imigranti

Nemačka migrante koji ne zatraže azil autobusima vraća u Austriju. Od početka godine nemačka granična policija vratila je u austriju 12.760 izbeglica, odnosno prosečno 35 lica dnevno.

Austrijska štampa konstatuje da je to visoka brojka, s obzirom je tokom prošle godine Nemačke vratila u susedne države oko 9.000 izbeglica. Ova vraćanja nisu proterivanja, jer se radi o licima koja u Nemačkoj ne mogu da dokažu svoj identitet dokumentima, ali i nemaju nameru da zatraže azil, jer žele da produže putovanje, prenosi agencija „Tanjug“.

Od kada je početkom ove godine Švedska stopirala prijem izbeglica, ali i zatvorena balkanska ruta, vraćanje sa nemačke granice je opalo, ali je i dalje na visokom nivou. Tokom avgusta više od 2.000 osoba je pokušalo ilegalno da uđe u Nemačku iz Austrije.

Nemačka takve migrante vraća u Austriju, nakon čega više od polovine njih ostaje u pokrajini Gornja Austrija, a ukoliko ne podnesu zahtev za azil u ovoj zemlji, protiv njih se pokreće postupak zbog kršenja zakona o strancima i posle nekog vremena biva im naloženo da napuste zemlju. Ako se izbeglice ogluše o taj zahtev, a policija ih uhvati, protiv njih se podnosi prijava, ali samo mali broj njih može biti pritvoren pred proterivanje.

Austrija je od januara do avgusta proterala iz zemlje 6.943 migranata, od čega 2.811 primenom mere prisilnog proterivanja, dok je 4.132 dobrovoljno napustilo zemlju, a takve migrante Ministarstvo unutrašnjih poslova „nagrađuje“ premijom od 500 eura.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije sada u policiji angažuje dodatno osoblje koje prati proterana lica, jer je povratak migranata u zemlje gde su se registrovali u fokusu aktivnosti Savezne službe za strance i azil u ovoj godini, zbog čega se očekuje povećan broj vraćanja.

Inače, za proterivanje u Italiju, ukoliko se tražilac azila prvo registrovao u toj zemlji, austrijska policija za čarter let po izbeglici mora da stavi na raspolaganje dva službenika, dok je za proterivanje linijskim letom u Indiju ili Pakistan potrebno čak tri policajca.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор