Otpuštena direktorka nemačke službe za migrante

Direktorka nemačke Savezne kancelarije za migracije i izbeglice Juta Kord dobila je otkaz zbog skandala sa izdavanjem neregularnih dokumenata kojima se odobrava status azilanata za hiljade migranata, saopštila je agencija „Dpa“.

Ona je Kancelariju za migrante preuzela početkom 2017. godine, da bi je nemački ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer sada otpustio zbog skandala u Filijali u Bremenu, kojoj je ministar prethodno oduzeo pravo da dodeljuje azil.

Nemačka je tokom 2015. i 2016. primila više od milion izbeglica, uglavnom iz Sirije, Iraka i Avganistana, a vlasti su u to vreme bile zatrpane zahtevima za azil, podseća nemačka novinska agencija.

Skandal u koji je umešana agencija za migrante nije u vezi sa aktuelnom raspravom između kancelarke Angele Merkel i ministra Zehofera o politici prema migrantima.

Naime, u nemačkoj vladi poslednjih dana rastu nesuglasice oko pitanja izbeglica, zbog čega se poteže i pitanje ostanka Merkelove na poziciji kancelarke, dok se u drugim evropskim zemljama nacionalističke snage sve snažnije suprotstavljaju njenoj politici „otvorenih vrata“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор