Bavarsko znanje o hidroenergetici za srpske firme

Predstavnici srpskih i crnogorskih firmi boravili su u Bavarskoj u okviru studijske posete na temu „Hidroenergija sa fokusom na male hidroelektrane“ u okviru programa „Bayern – Fit for Partnership“.

Nemačko-srpska privredna komora (AHK Srbija) i Bavarsko državno ministarstvo za privredu i medije, energetiku i tehnologiju organizovali su ovu posetu kako bi se privrednici iz Srbije upoznali sa mogućnostima korišćenja hidroenergetskog potencijala i savremenim tehnologijama u izgradnji malih hidroelektrana.

Koordinator projekta AHK Srbije Stevan Đurić je istakao da Bavarska ima oko 4.000 malih hidroelektrana, što predstavlja odličan primer kako treba koristiti hidroenergetski potencijal, s obzirom da se 14,9 posto električne energije dobija iz hidroenergije.

– Srpske kompanije su stekle uvid u najsavremenije projekte iz oblasti hidroenergije i održale B2B sastanke sa bavarskim kompanijama u cilju razmene „know-how“-a, kao i produbljivanja poslovne saradnje između bavarskih i srpskih i crnogorskih preduzeća i institucija. Posebno bih istakao značaj posete „Uniper elektrani“, jednoj od najvećih elektrana u Nemačkoj, sa četiri pelton i četiri francis turbine koje proizvode struju za 100.000 domaćinstava – rekao je Đurić.

Zoran Madžgalj iz „JP Vode Vojvodine“ i Vuko Kovijanić iz firme „Kronor Podgorica“ izrazili su zadovoljstvo stečenim saznanjima i ostvarenim kontaktima sa bavarskim kompanijama koje nude inovativna tehnička rešenja i proizvode iz oblasti hidrotehnike i hidroenergetike, prenosi „eKapija“.

Bruto potencijal voda u Srbiji iznosi 27,2 TWh godišnje, od čega je 19,8 TWh tehnički iskoristiv potencijal. U Srbiji postoji 95 povlašćenih proizvođača električne energije iz malih hidroelektrana sa ukupnim kapacitetom od 61,59 MW, i 22 privremena povlašćena proizvođača sa kapacitetom od 12,45 MW.

S obzirom da bi do kraja godine trebalo da bude završena revitalizacija katastra sa lokacijama za male hidroelektrane u Srbiji, sa ukupno 856 lokacija, u narednoj godini se očekuje povećana aktivnost u ovoj oblasti. Takođe se očekuje da će u 2019. na elektromrežu biti priključeno još 250 MW iz obnovljivih izvora, što će Srbiju približiti cilju da do 2020. godine udeo struje iz obnovljivih izvora dostigne 27 procenata od ukupne potrošnje.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор