Nemačke firme u Srbiji za godinu dana zaposlile 12.000 ljudi

Prema rečima nemačkog amabasadora u Srbiji Tomasa Šiba, u nemačkim firmama u Srbiji je, kada je stupio na dužnost, zvanično bilo zaposleno 48.000 ljudi, a danas, samo godinu dana kasnije, u njima radi 60.000 radnika.

On je ocenio da to predstavlja veliki napredak i da pokazuje pozitivan razvoj za koji su, naglasio je, zaslužne reforme u Srbiji i uspešna makroekonomska stabilizacija koja podrazumeva smanjenje budžetskog deficita i zaduživanja države.

Predstavljajući rezultate najnovije ankete Nemačko-srpske privredne komore, nemački amabasador je rekao da je 57 posto nemačkih firmi koje posluju kod nas zadovoljno uslovima poslovanjau Srbiji, da je 25 posto njih jako zadovoljno uslovima poslovanja, kao i da bi se svi nemački investitori opet odlučili da dođu i ponovo investiraju u Srbiju.

– To je dobar podatak i tako ćemo doći do sveukupne brojke od 80 posto anketiranih koji su se pozitivno izrazili o uslovima poslovanja u Srbiji, i to takođe predstavlja još jedno poboljšanje u odnosu na 2018. godinu – poručio je Šib.

On je na kraju podsetio da je ove sedmice Svetska banka saopštila rezultate analize po kojoj rast Srbije u ovom trenutku iznosi četiri posto na godišnjem nivou, uz napomenu da postoji potencijal za dalji rast od sedam posto, ali samo ukoliko se reforme nastave, a privatni sektor ojača kao motor razvoja.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор