Nemačke firme više uložile u istraživanje i razvoj

Nemačke firme su u prošloj godini značajno uvećale ulaganja u istraživanje i razvoj uz povećanje broja zaposlenih u tom sektoru, pokazuju rezultati studije Udruženja za obrazovanje i istraživanje iz Esena.

U Nemačkoj su u 2017. godini investicije u istraživanje i razvoj dostigle nivo od 68,6 milijardi eura, što je za 9,3 procenta više u odnosu na 2016. godinu, pokazuju podaci prikupljeni i obrađeni za potrebe nemačkog Ministarstva za obrazovanje i razvoj, prenosi agencija „Sinhua“.

Pored toga, kompanije u Nemačkoj su u sektoru istraživanja i razvoja istovremeno zaposlile gotovo 20.000 novih radnika, čime se njihov ukupan broj povećao na 432.000, pokazuje studija u okviru koje su analizirani odgovori 26.000 anketiranih kompanija.

Autori istraživanja navode da bi udeo investicija u razvoj i istraživanje u nemačkom bruto domaćem proizvodu (BDP) za 2017. godinu trebalo da iznosi 3,02 procenta.

Snažan rast investicija u istraživanje i razvoj takođe je zabeležen i na univerzitetima i u državnom sektoru. Tim povodom nemačka ministarka zadužena za istraživanja Anja Karlicek je izjavila da najnovije cifre ukazuju na snažnu saradnju preduzetnika i državnog sektora u segmentu istraživanja i razvoja.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор