Nemačke firme sve masovnije skraćuju radni dan

Nemačke firme iz sektora industrije sve masovnije uvode skraćeno radno vreme. U proizvodnom sektoru je 5,5 posto kompanija već prešlo na kraći radni dan, u poređenju sa svega 3,8 posto koliko ih je bilo u junu, navodi se u saopštenju Ifo instituta.

Kako dalje pokazuju rezultati najnovijeg istraživanja minhenskog ekonomskog instituta, čak 12,4 posto kompanija očekuje da će u naredna tri meseca uvesti skraćeno radno vreme, u odnosu na svega 8,5 procenata iz juna.

– To znači da je broj kompanija sa skraćenim radnim vremenom sada dostigao nivo koji je poslednji put zabeležen na vrhuncu recesije 2012/13. godine. Tada se broj radnika sa skraćenim radnim vremenom popeo na skoro 100.000 – kaže šef Ifovog odeljenja za ekonomske prognoze Timo Volmeršojzer.

Kako je objasnio, rad sa skraćenim radnim vremenom jedan od biranih načina da kompanije zadrže kvalifikovane radnike uprkos teškim ekonomskim vremenima.

– Gledano iz ekonomske perspektive, naknada za skraćeno radno vreme je jedan od automatskih stabilizatora koji državi barem delimično nadoknađuje gubitak prihoda po osnovu poreza i doprinosa na plate i zarade tokom faze ekonomske slabosti – dodao je Volmeršojzer.

Prema istraživanju instituta Ifo, skraćeno radno vreme je u nemačkoj industriji trenutno prisutno u sedam sektora. Krizom je najteže pogođena tekstilna industrija, gde je u 20 posto preduzeća uveden kraći radni dan, za tekstilcima su proizvođači električne opreme, sa 11 procenata kompanija, zatim slede i firme za proizvodnju i preradu metala, sa 10 posto učešća.

Potom slede preduzeća za proizvodnju proizvoda od metala, sa 9 posto, a za njima i kompanije iz sektora mašinstva i proizvodnje automobila sa po 7 posto, dok u sektoru proizvodnje papira i kartona učešća firmi sa kraćim radnim vremenom dostiže 6 procenata, prenosi agencija Tanjug.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор