Umesto da otpuštaju, Nemci skraćuju radno vreme

U naredna tri meseca nemački industrijalci će skratiti radno vreme kako bi izbegli masovna otpuštanja svojih zaposlenih, što je posledica ekonomskog usporavanja koje već uveliko „uzima danak“ na tržištu rada ove zemlje, pokazuju rezultati novog istraživanja Instituta Ifo.

Od ukupno 2.000 anketiranih kompanija, njih oko 8,5 procenata će u naredna tri meseca skratiti radno vreme svojim radnicima, što je najveći takav procenat od početka 2013. godine, a oko 3,8 posto industrijalaca već primenjuje ovu meru, navodi se u rezultatima istraživanja minhenskog ekonomskog instituta Ifo, a prenosi agencija Rojters.

Brojne posrnule industrijske kompanije su takozvanu šemu „kurcarbajt“ (skraćeno radno vreme) koristile tokom recesije 2008. i 2009. godine, kada su, usled slabe iskorišćenosti svojih proizvodnih kapaciteta, tražile od vlade da radnicima isplaćuje naknade za smanjene plate, kako bi radna mesta ostala sačuvana.

– Ekonomsko usporavanje postepeno ostavlja trag na tržištu rada, a nemačka industrija je u recesiji od sredine prošle godine. Skraćeno radno vreme je mogući izbor ukoliko kompanije žele da zadrže svoje kvalifikovane radnike uprkos teškim ekonomskim vremenima – smatra Timo Volmeršezer iz Ifo instituta.

Prema desezoniranim podacima, u Nemačkoj je nezaposlenost blago smanjena u junu u odnosu na maj. U junu je na evidenciji registrovano 1.000 nezaposlenih lica manje u odnosu na prethodni mesec, tako da se stopa nezaposlenosti zadržala na 5,0 procenata sa ukupno 2,28 miliona nezaposlenih, pokazuju nedavno objavljeni podaci Federalne kancelarije za rad.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор