Nemci će u penziju tek pred smrt

made-in-germany-rs-penzija

Prema mišljenju Centralne banke Nemačke (Bundesbank), podizanje zakonske granice za odlazak u penziju sa 65 na 69 godina života do 2060. doprinelo bi smanjivanju pritiska na penzioni sistem.

„Sadašnje reforme neće sprečiti pad penzija posle 2015. godine, prvenstveno zbog starenja populacije“, navela je Bundesbanka u svom redovnom mesečnom izveštaju, dodajući da bi se građani koji se ne opredele za privatno osiguranje i ranije mogli suočiti s manjim penzijama, prenosi agencija „Blumberg“.

Sadašnja starosna granica za odlazak u penziju u Nemačkoj je 65 godina i tri meseca života, a vlada u Berlinu planira da se ta granica podigne na 67 godina života do 2030. godine.

U izveštaju Bundesbanke se navodi da bi veći doprinosi mogli obezbediti stabilnu isplatu penzija, iako bi to značilo i veće namete za sve ljude koji plaćaju te doprinose, što može imati negativne posledice na ukupan ekonomski razvoj.

„Očekivano povećanje dužine života znači da će i penzioni fondovi duže isplaćivati penzije pojedincima, a očekuje se i veći broj penzionera kako generacija „bejbibumera“ bude odlazila u penziju, objašnjava se u izveštaju Centralne banke Nemačke.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор