Počeli da važe novi uslovi penzionisanja

U skladu sa Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO), u Srbiji od 1. januara 2017. godine važe novi uslovi za odlazak u penziju, saopšteno je iz ovog fonda.

Kod žena se starosna granica pomerila za šest meseci, pa sada uslov za odlazak žena u starosnu penziju nalaže da moraju imati 61 godinu i 6 meseci života i najmanje 15 godina staža osiguranja.

U svom saopštenju PIO fond podseća da će se do 2032. godine uslovi za penzionisanje žena postepeno pomerati u pogledu godina života, kako bi od te godine i žene odlazile u punu starosnu penziju sa navršenih 65 godina života, prenosi agencija “Tanjug”.

Za muškarace ostaju da važe isti uslovi penzionisanja sa 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja. Takođe, ostaje da važi i uslov da i muškarci i žene punu starosnu penziju mogu ostvariti sa navršenih 45 godina staža osiguranja, bez obzira na godine života.

Za odlazak u prevremenu starosnu penziju, od 1. januara ove godine muškarcima će biti potrebno punih 40 godina staža osiguranja i najmanje 56 godina i 4 meseca života, a ženama 37 godina i 6 meseci staža osiguranja, i najmanje 55 godina i 8 meseci života.

U tom slučaju penzija se trajno umanjuje za 0,34 posto po svakom mesecu koji nedostaje do uslova koji se tiče godina života potrebnih za sticanje prava na punu starosnu penziju u toj kalendarskoj godini, a ukupan iznos umanjenja za prevremenu starosnu penziju najviše može iznositi 20,4 posto.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор