Obavezno članstvo u PKS ne plaćaju svi

Od ove godine članstvo u Privrednoj komori Srbije (PKS) je obavezno za sve privrednike, propisano je Zakonom o privrednim komorama, koji je 1. januara stupio na snagu, međutim, oko 75 posto firmi će biti oslobođeno plaćanja mesečne članarine.

Plaćanja članarine PKS u ovoj godini biće oslobođeno oko 220.000 novoosnovanih startap firmi i preduzetnika, kao i još oko 70.000 mikro i malih preduzeća koja ostvaruju godišnji poslovni prihod do 20 miliona dinara, prenosi agencija “Tanjug”.

Za firme sa godišnjim prihodima od 20 do 300 miliona dinara, mesečna članarina će iznositi 300 dinara, dok će privrednici sa prihodom od 300 do 600 miliona izdvajati za članarinu 600 dinara mesečno. Za preduzeća sa prihodima od 600 miliona do milijardu dinara mesečna članarina je 20.000 dinara, dok će oni sa prihodom do 2,5 milijardi dinara izdvajati 80.000 dinara mesečno. Sve velike kompanije sa prihodima iznad 2,5 milijardi dinara članarinu će plaćati 185.000 dinara mesečno.

Dosadašnji obračun članarine u PKS, po kome su firme izdvajale 0,19 posto bruto zarada zaposlenih mesečno, u praksi se pokazao neodrživim, jer se pokazao kao ogromno opterećenje za privredu, ne samo zbog visine iznosa, već i zbog istovremenog plaćanja republičkoj, regionalnoj i lokalnoj privrednoj komori.

Predsednik PKS Marko Čadež ranije je izjavio da će se članarina određivati prema ekonomskoj snazi kompanija, merenoj po poslovnim prihodom predstavljenim u poslednjem objavljenom završnom račnu.

– Cilj nam je da što manje opteretimo privredu, a da obezbedimo efikasan rad jedinstvenog komorskog sistema Srbije, koji će zastupati interese privrede, uvažavajući i poštujući glas svakog privrednika – naglasio je Čadež.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор