Azilanti u Nemačkoj varali socijalni sistem

U nemačkom gradu Braunšvajgu formirana je specijalna komisija koja će istražiti više od 200 slučajeva prevare od strane tražioca azila, koji su izigrali sistem koristeći više ličnih karata da dobiju beneficije.

Ovi slučajevi mogli bi da budu samo vrh ledenog brega, jer se ukupan gubitak novca poreskih obveznika u pokrajini Donja Saksonija kreće između 3 i 5 miliona eura, javlja mreža “NDR”.

U većini slučajeva prevare radi se o izbeglicama iz Sudana, koje su podnosile zahtev za beneficije u okviru programa socijalne pomoći. Prevaranti su iskoristili preopterećenost službenika koji su u vreme najveće migrantske krize u Evropi, u leto 2015. godine, registrovali zahteve migranata.

– Mi smo tada želeli da izbegnemo samo jednu stvar, a to je da neko bude beskućnik. U nekim slučajevima isti službenici su registrovali više od jednog lažnog aplikanta na jednog pravog. Tražioci pomoći samo bi promenili odeću ili nešto u svom izgledu, kako bi dobili dodatna dokumenta od socijalnih radnika koji nisu ništa sumnjali. Nekad je to bilo samo puštanje brade, stavljanje naočara, ili skraćenje kose, ali uvek uz drugačije prezime – objasnio je šef specijalne komisije Jorn Memenga.

Po njgovim rečima, prevaranti u tom momentu nisu imali puno problema, jer migranti nisu morali da ostavljaju otiske prstiju, a s obzirom na to da nisu posedovali dokumenta, bili su identifikovani samo na osnovu fotografija. Osim toga, službenici nisu imali ni dovoljno vremena da pregledaju sve aplikacije obrađene u drugim opštinama Donje Saksonije, zbog čega je jedan tražilac azila mogao da preuzme novčanu pomoć na više različitih mesta.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор