Srbija sve više ulaže u razvoj slobodnih zona

Kako bi privukla investitore, Srbija sve više ulaže u sređivanje industrijskih i slobodnih zona, za šta polovinu sredstava izdvaja Ministarstvo privrede, a polovinu lokalne samouprave. U okviru Vladinog programa u takvim zonama su od 2014. realizovana 103 infrastrukturna projekta, vredna 1,7 milijadi dinara.

Od početka ove godine započeta je realizacija 13 takvih projekata, čija je vrednost 430 miliona dinara. U sedam opština su nastavljeni radovi na širenju postojećih poslovnih zona, dok je u preostalih šest novih zona započela izgradnja komunalne, saobraćajne i gasne infrastrukture, i elektro i telekomunikacione mreže.

Najviše investitora do sada su privukle poslovne zone u Šimanovcima, Beogradu, Rumi, Nišu, Svilajncu, Šapcu i Pirotu. U industrijskoj zoni u subotici posluje sedam fabrika u kojima radi 6.000 ljudi, a poslednja je otvorena prošle sedmice, prenosi „RTS“.

– Proizvodni potencijal zone je usmeren na izvoz, pa se shodno tome i Subotica od 2016. godine konstantno nalazi na 7 do 10 posto spoljnotrgovinskog suficita. U privrednoj zoni Mali Bajmok još uvek ima mesta na površini od oko 10 hektara, za koju postoji određeno interesovanje investitora – kaže Srđan Samardžić, član Gradskog veća Subotice za investicije.

U poslovnoj zoni Bunuševac u Vranju grade se obilaznica i dva kružna toka, postavljaju se ograde, kamere i osvetljenje, sve u skladu sa zahtevima budućih investitora. Direktor Goran Živković objašnjava da je jednim planom regulacije u ovoj slobodnoj zoni urađena nivelacija i gotovo kompletna infrastruktura, koja uključuje vodu, kanalizaciju, telefonski kabl i struju.

U vladi ističu da paket podrške lokalnoj infrastrukturi podrazumeva podsticaje kojima se investitori motivišu da dolaze i u manje i nerazvijene sredine u Srbiji. Takve investicije se isplate za tri do pet godina, a najvažnije u svemu ovome jeste zapošljavanje lokalnog stanovništva.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор