Od ukupno 14 slobodnih zona nijedna u istočnoj Srbiji

Iako u Srbiji trenutno posluje 14 slobodnih zona, koje zapošljavaju više od 35.000 radnika, u regionu istočne Srbije, nažalost, ne postoji nijedna, podsećaju u Upravi za slobodne zone Ministarstva finansija.

Teritorija Srbije relativno je dobro pokrivena sa slobodnim zonama, koje su smeštene u blizini najvažnijih transportnih koridora 10 i 7, kao i u blizini graničnih prelaza sa susednim državama. Poslovanjem u ovim oazama investitorima se garantuju specijalne olakšice i povlašćeni poreski režim, a država u ceo ovaj posao ulaže zemljište koje oprema komunalnom infrastrukturom.

U Upravi za slobodne zone kažu da u Srbiji ukupno posluje 204 korisnika slobodnih zona, od kojih se 82 bavi proizvodnjom, a 122 uslugama, a koji godišnje ostvaruju oko 5 milijardi eura prometa. Njihova investiciona godišnja ulaganja se kreću nešto više od 200 miliona eura, sa godišnjom proizvodnjom od oko 2,5 milijardi eura i izvozom robe u vrednosti oko 2,2 milijarde, prenosi Politika.

Kako navede u Upravi, Pirot i Subotica su najuspešnije slobodne zone u Srbiji. U prvoj posluje 25 privrednika sa ukupno 6.000 radnika, dok u zoni na severu posluje 6 velikih multinacionalnih kompanija kod kojih je zaposleno ukupno 4.500 radnika.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор