U srpskim slobodnim zonama promet 4,9 mlrd. €

U slobodnim zonama u Srbiji u 2017. godini ukupan promet je dostigao nivo od 4,9 milijardi eura, što je za 2 posto više nego godinu pre, dok je vrednost investicija povećana za 12 posto na godišnjem nivou, na 208 miliona eura.

Direktor Uprave za slobodne zone Milan Ristić je na sednici Grupacije slobodnih zona Srbije (GSZS) u Novom Sadu, naveo da je “FAS Slobodna zona” Kragujevac, koja inače “nosi” polovinu ukupnog prometa i ima najveći obim izvoza među slobodnim zonama, zabeležila u 2017. pad proizvodnje i izvoza za 15 do 20 posto u odnosu na 2016.

– Proizvodnja u slobodnim zonama iznosila je 2,5 milijardi eura, što je za 4 posto više u odnosu na 2016. Vrednost izvoza je prošle godine bila 2,3 milijarde eura, sa rastom od 4 procenta. Broj zaposlenih u zonama je povećan za 13 posto, na 28.270 radnika, a rast prometa od 2 posto implicira da su u okviru slobodnih zona pokrenuti novi proizvodni procesi – rekao je Ristić predstavljajući preliminarne podatke iz izveštaja o poslovanju slobodnih zona u 2017. godini.

Predsednik Grupacije slobodnih zona i carinskih skladišta Dragan Kostić je ovom prilikom istakao da postoji mogućnost otvaranja kancelarije Svetske organizacije slobodnih zona (WFZO) u Beogradu, što bi, uz kancelarije u Poljskoj i Kazahstanu, bila treća takva kancelarija nadležna za Jugoistočnu Evropu.

– Zadatak kancelarija bio bi prikupljanje, analiza i obrada podataka o slobodnim zonama, podsticanje međusobne saradnje i razmena iskustava. Otvaranje takve kancelarije u Beogradu obezbedilo bi i rast ugleda Srbije pred stranim investitorima, ali i mogućnost dijaloga o statusu slobodnih zona u Evropi – objasnio je Kostić.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор