Srpskim bankama bivše YU republike duguju pola mlrd. €

made-in-germany-rs-pare-gomila

Četiri srpske banke u stečaju: “Jugobanka”, “Beogradska banka”, “Beobanka”, i “Investbanka”, već više od jedne decenije čekaju okončanje brojnih sporova koje u bivšim jugoslovenskim republikama vode oko svog novca i nekretnina, vrednih više od pola milijarde eura.

Samo Jugobanka vodi 59 sporova, najviše u Hrvatskoj, čak 23, u BiH 11, u Crnoj Gori 21 i u Makedoniji 4, a potraživanja po svim tim tužbama ukupno iznose 250 miliona eura. Jugobanka u stečaju potražuje u Hrvatskoj šest nekretnina u Rijeci, Splitu, Zagrebu i Podravskoj Slatini, koje su korišćene kao glavne filijale, kao i odmarališta na Krku i kuće na Hvaru. Vrednost ovih nekretnina procenjena je na oko 38 miliona eura, prenose “Večernje novosti”.

Po podacima Agencije za osiguranje depozita stečaj i sanaciju banaka, Beogradska banka od poverilaca sa teritorije bivših YU republika potražuje oko 12 miliona dolara i 7,5 miliona eura. Najviše od firmi iz Slovenije u iznosu od 11,3 miliona dolara. Preduzeća sa teritorije Makedonije ostala su dužna ovoj banci 375.000 dolara, iz Crne Gore oko 50.000 dolara, a iz Hrvatske 13.000 eura.

Prema Beobanci kompanije iz BiH ostale su dužne oko 400.000 dolara i 7,5 miliona eura. Ovoj banci je u postupku zaključenja stečaja „Jugostroja“ kao jednog od njenih poverilaca, preneta sporna imovina u naselju Soline u Biogradu na moru i objekat u Tuzli, ali su obe nekretnine sporne zbog nedostatka vlasničke dokumentacije, zbog čega ni „Jugostroj“ nije uspeo da ih proda. I dalje su u toku postupci prikupljanja vlasničke dokumentacije. Sporan je i objekat u Orebiću za koji se vodi sudski postupak. Beobanka vodi postupak izvršenja i protiv „Kozara prevoza“ u Republici Srpskoj i „PTP Tramp“ iz Kotora.

Investbanka u stečaju na teritoriji Hrvatske poseduje dve nepokretnosti, poslovne prostore u bivšim filijalama Zagreb i Osijek, ukupne površine od 1.000 kvadrata. U vezi sa poslovnim prostorom u Zagrebu sud je 2003. godine odbio tužbeni zahtev za naknadu štete u vrednosti tržišne cene nekretnine. U postupku revizije Vrhovni sud Hrvatske odbio je ovaj zahtev kao neosnovan. Za poslovni prostor u Osijeku takođe je odbačen predlog za uknjižbu prava vlasništva Investbanke u stečaju. Pokrenut je parnični postupak za iseljenje lica koja stanuju u toj nepokretnosti, ali je suprotna strana uložila protivtužbu, pa je postupak još u toku. Na teritoriji BiH Investbanka je u trenutku otvaranja stečaja imala 24 objekta, od kojih je 20 prodala i naplatila. Ostale su još četiri neprodate nekretnine.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор