Srpskim prosvetarima treba još 3.600 mesta

made-in-germany-rs-ucionica

Na sajtu srpskog Ministarstva prosvete objavljen je spisak kadrovskih potreba škola iz koga se vidi da našem obrazovnom sistemu treba još 3.600 radnih mesta za zapošljavanje mladih nastavnika koji su godinama čekali na posao.

Po rečima ministra prosvete Srđana Verbića, objavljivanjem te liste ispunjeno je obećanje dato pre godinu dana, a sada, kada postoji takva baza podataka, mladi nastavnici mogu da vide za koji fond časova mogu da traže zaposlenje. On je tom prilikom istakao da je lista tehnoloških viškova u obrazovnom sistemu veća od liste potreba škola i precizirao da je reč o zaposlenima sa nepunom normom, kojih je više od 20.000, i da je cilj da se što više ukrupni njihova radna norma.

Najugorženiji će biti mladi nastavnci koji su poslednji zaposleni, a koji bi prvi postali tehnološki višak. Međutim ni ne želimo da mladi postanu tehnološki viškovi, dobiju otpremninu i odu iz sistema, već želimo da još jednom revidiramo listu tehnoloških viškova. Kada ispunimo ono što smo se dogovorili, svakoga u sistemu ćemo pitati da li želi da uzme otpremninu i ode iz sistema – objašnjava Verbić i navodi da će se tako otvoriti prostor za mlade nastavnike i hiljade njih koji čekaju na evidenciji nezaposlenih.

Povodom najave novog štrajka prosvetnih radnika za koji se kao razlog navodi da zaposleni nisu dobili jednokratnu pomoć, Verbić kaže da je ta pomoć sastavni deo sporazuma sa sindikatima, kojim je prekinut višemesečni štrajk, i da će vlada ispuniti obećanje do kraja godine, kako je i dogovoreno, prenosi agencija “Tanjug”.

Ministar je najavio i promenu pravilnika o finansiranju, navodeći da će se tako znati koliko će biti sekretara škola, logopeda i pedagoga. Komentarišući prag od 50 bodova za upis u srednje škole, Verbić kaže da je on dostižan čak i za učenike sa svim dvojkama. Kako kaže, taj prag će ubuduće nastavnicima i direktorima škola omogućiti da lakše planiraju svoje obrazovne profile i bolju upisnu politiku od iduće godine.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор