U srpskom Bošu nove investicije i radna mesta

made-in-germany-rs-bosch-logo2

Srpska filijala nemačke grupacije „Boš“ investiraće do kraja ove godine još deset miliona eura i zaposliti još oko 500 novih radnika, pa će se ukupan broj zaposlenih u kompaniji „Boš Srbija“ povećati na 1.300.

– Srbija je dobra lokacija za razvoj proizvodnje namenjene evropskim kupcima. Dobro je logistički pozicionirana, sa razvijenom infrastrukturom i dostupnom kvalifikovanom radnom snagom koja je pokazala da može kompetentno da razvija projekte i kvalitetno obavlja radne zadatke na visoko profesionalnom nivou. Pored toga, Srbija je i jedna od zemalja centralne i istočne Evrope koja je atraktivna i sa strane troškova – ocenjuje generalna direktorka Boša Jovanka Jovanović u intervjuu za „Biznis magazin“.

Ona je podsetila da je kompanija Boš od dvadesetak zaposlenih pre sedam godina, stigla do 800 zaposlenih u 2015, a da je još veći rast zapošljavanja počeo 2009. nakon osnivanja prvog Centra kompetencije, Odeljenje Automotive Aftermarket Marketing, koji danas ima više od 100 saradnika, većinom inženjera.

– Boš je do sada investirao u Srbiji 35 miliona eura, a po zakonu iz 2011. nije mogao da koristi subvencije za novozaposlene radnike, jer su pravo na to imali samo investitori koji ulažu više od 50 miliona eura i zapošljavaju preko 300 radnika. Ovu godinu planiramo da završimo sa 1.300 saradnika na obe lokacije, u centrali na Novom Beogradu i u proizvodnom pogonu u Pećincima. U proširenje proizvodnog pogona, pre svega u opremu, planiramo da uložimo oko 10 miliona eura – objašnjava Jovanovićeva.

Direktorka Boša pohvalila se i uspesima u uvođenju sistema dualnog obrazovanja za poziciju „industrijski mehaničar“ u Srednjoj tehničkoj školi u Pećincima, u čemu su bili među prvim kompanijama u Srbiji.

– Izuzetno smo zadovoljni rezultatima, zbog čega je prva generacija srednjoškolaca po završetku ovog programa u Bošu dobila stalan posao, a nove generacije su već selektovane za narednu školsku godinu. Kompanija nema problem sa pronalaženjem kvalifikovanih kadrova – kaže Jovanovićeva i ističe da većinu menadžera u kompaniji čini srpski kadar.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор