Šta treba da znate ako se selite u Nemačku

made-in-germany-rs-nemacka-eu

U potrazi za boljim životom mnogi građani Srbije odlaze u Nemačku, jer je smatraju za “obećanu zemlju”. Međutim, život u drugoj državi nije jednostavan. Doseljenici moraju da se prilagode na drugačiju kulturu, jezik, pravila ponašanja, i još puno drugih stvari.

Prema pisanju “Biznis insajdera”, ako planirate da živite u Nemačkoj, potrebno je da znate sledećih 7 stvari:

1. Učenje jezika je jako bitno. Iako sve više Nemaca govori engleski jezik, mada nije uvek bilo tako, još uvek se može dogoditi da i u najvećim gradovima naiđete na ljude koji govore samo nemački. Zato je izuzetno važno što pre naučiti jezik, a brojne škole stranih jezika i onlajn kursevi to umnogome olakšavaju.

2. Nemci vole bicikle. Nemačka saobraćajna infrastruktura puna je biciklističkih staza, a bicikl je najpraktičnije i najjeftinije sredstvo koje možete koristiti kada se preselite u veći grad.

3. Gotovina umesto kartice. U Nemačkoj se uglavnom plaća gotovinom. Vrlo lako se može dogoditi da u restoranu ili prodavnici ne primaju kartice, stoga uvek kod sebe nosite keš.

4. Elektronska muzika. Nemačka je čuvena po elektronskoj i tehno muzici. Čak i u manjim klubovima takva vrsta muzike pušta se jednom nedeljno, a kad je atmosfera prava teško ćete odoleti jakim ritmovima.

5. Internacionalna hrana. Suprotno stereotipu o tradicionalnoj ishrani, Nemačka je danas poznata po mnogim internacionalnim restoranima poput turskih, italijanskih, kineskih, meksičkih, američkih i sl.

6. Odlična gazirana pića. Nemačka nudi veliki broj kvalitetnih gaziranih pića. Tokom leta naročito je osvežavajući „Diesel“ – miks kole i piva, a Nemci često piju i „Spezi“ – miks kole i oranžade.

7. Sve se reciklira. U Nemačkoj je već godinama ustaljena praksa zbrinjavanja otpada. Reciklira se gotovo sve, a smeće se sortira po kategorijama: papir, staklo, metal, odeća… Nemci su narod poznat po svojoj besprekornoj disciplini.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор