Nemačka poziva zemlje EU da prime izbeglice

made-in-germany-rs-imigranti02

Nemačka je zvanično pozvala zemlje Evropske unije (EU) da prime veći broj izbeglica koje stižu iz Azije i Afrike, navodeći da ona više ne može da prima neproporcionalan udeo azilanata koji u EU stižu u hiljadama.

Prema nemačkim procenama broj azilanata koji pristižu u tu zemlju tokom ove godine će se učetvorostručiti na oko 800.000 ljudi, a tu brojku je potvrdio i nemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer, prenosi agencija “Rojters”.

Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je tim povodom na konferenciji za novinare u Berlinu da je Nemačka pokazala solidarnost prema drugima, pa ako Evropa ima solidarnosti, onda je sada treba pokazati. Portparol nemačke vlade Štefen Zajbert naglasio je na konferenciji da će u Evropi morati da dođe do pravednije raspodele izbeglica, uz više solidarnosti.

Zigmar Gabrijel, nemački vicekancelar, juče je izjavio da je postojeća evropskia politika prema izbegličkoj krizi “sramna”.

Ministri unutrašnjih poslova Nemačke, Francuske i Velike Britanije pozvali su 30. avgusta na održavanje hitnog evropskog sastanka kako bi se razmotrila aktuelna situacija sa migrantima. Sastanak će biti održan za dve nedelje.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор