BDP Srbije veći za 1 posto

made-in-germany-rs-akcije-grafika

U poređenju sa istim kvartalom prošle godine, realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije u periodu april-jun 2015. iznosio je 1 posto, objavio je Republički zavod za statistiku (RZS).

Posmatrano po delatnostima, u drugom tromesečju ove godine, u poređenju sa istim periodom prošle, značajan realni rast BDP-a od 12,6 posto zabeležen je u sektoru građevinarstva. Rast je takođe registrovan u sektoru industrije i snabdevanja vodom i upravljanja otpadnim vodama od 7,8 posto, a u sektorima trgovine na veliko i malo, popravke motornih vozila, saobraćaja i skladištenja, i usluga smeštaja i ishrane od 2,1 posto. Došlo je i do realnog rasta bruto investicija u osnovne fondove od 8,6 posto, rasta izvoza robe i usluga od 8,7 posto, kao i rasta uvoza robe i usluga od 3 posto.

U drugom tromesečju ove godine, značajan pad BDP-a zabeležen je u sektoru državne uprave i obaveznog socijalnog osiguranja, obrazovanja i zdravstvene i socijalne zaštite od 2,9 posto. Realan pad je registrovan i kod izdataka za finalnu potrošnju domaćinstava od 1,4 posto, izdataka za finalnu potrošnju neprofitnih institucija koje pružaju usluge domaćinstvima od 2,3 posto i kod izdataka za finalnu potrošnju države od 2,9 posto.

Desezonirani podaci pokazuju rast BDP-a Srbije u drugom kvartalu 2015. od 2,2 posto u odnosu na prethodni kvartal, saopštava RZS.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор