U prvom tromesečju BDP Srbije nastavlja pad

made-in-germany-rs-statistika-grafikon

Prema desezoniranim podacima, u prvom kvartalu 2015. godine došlo je do smanjenja bruto domaćeg proizvoda Srbije (BDP) za 0,4 procenta u poređenju sa prethodnim tromesečjem.

Srpski BDP realno opao za 1,8 posto u odnosu na isti period prošle godine, saopštio je Republički zavod za statistiku (RZS), a prenosi agencija „Tanjug“.

Posmatrano po delatnostima, u odnosu na isti period prošle godine, značajan realni rast BDP-a u prvom kvartalu ove godine od 4,8 posto zabeležen je u sektoru finansijskih delatnosti i delatnosti osiguranja, dok je pad od 4,0 posto zabeležen u sektoru industrije i snabdevanja vodom i upravljanja otpadnim vodama, a pad od 3,8 posto u sektoru državne uprave i obaveznog socijalnog osiguranja, obrazovanja i zdravstvene i socijalne zaštite.

Posmatrano po agregatima upotrebe BDP-a, u prvom kvartalu je, u odnosu na isti period prošle godine, zabeležen realni rast kod bruto investicija u osnovne fondove, u visini 4,4 posto, kod izvoza robe i usluga za 9,7 posto i uvoza robe i usluga za 11,0 posto.

Realni pad od 0,6 procenata zabeležen je kod izdataka za finalnu potrošnju domaćinstava, kod izdataka za finalnu potrošnju neprofitnih institucija koje pružaju usluge domaćinstvima (NPID) registrovan je pad od 2,7 posto, a kod izdataka za finalnu potrošnju države pad od 3,5 posto, pokazuju podaci RZS.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор