Srpska industrijska proizvodnja u padu za 3,3%

made-in-germany-rs-akcije-grafika

Industrijska proizvodnja u Srbiji zabeležila je u februaru ove godine pad za 3,3 procenta u odnosu na februar prošle godine, dok je u odnosu na prosek iz 2014. godine manja za 6,3 posto.

U prva dva meseca tekuće godine industrijska proizvodnja u Srbiji smanjena je za 3,1 posto, poredeći je sa istim periodom prošle godine, prenosi agencija „Beta“.

Republički zavod za statistiku (RZS) objavio je kako je u februaru 2015. godine, u odnosu na isti mesec u 2014. godini, u sektoru snabdevanja električnom energijom, gasom, parom i klimatizacijom registrovan pad od 14,7 posto, u sektoru rudarstva pad od 13,6 posto, dok je u sektoru prerađivačke industrije zabeležen rast od 2,6 posto.

Takođe, u proizvodnji energije došlo je do pada za 14,2 podsto, u proizvodnji trajnih proizvoda za široku potrošnju za 3,7 posto, u proizvodnji intermedijarnih proizvoda, osim energije, za 2,7 posto, dok je rast zabeležen u proizvodnji netrajnih proizvoda za široku potrošnju od 6,7 posto i kapitalnih proizvoda od 12,7 posto.

U februaru ove godine, u odnosu na isti mesec 2014. godine, obim industrijske proizvodnje zabeležio je pad u 17 oblasti koje učestvuju u strukturi industrijske proizvodnje sa 52 procenta, dok je rast zabeležen u 12 oblasti sa 48 posto učešća u strukturi industrijske proizvodnje.

Najveći uticaj na pad industrijske proizvodnje imale su proizvodnja električne energije, eksploatacija uglja, proizvodnja derivata nafte, prerada drveta i proizvoda od drveta, osim nameštaja i proizvodnje električne opreme.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор