Rast industrijske proizvodnje od 4,7 posto

U Srbiji je u prošloj godini zabeležen rast industrijske proizvodnje od 4,7 procenata u poređenju sa 2015. godinom. Samo u decembru Srbija je ostvarila rast od 3,9 posto u odnosu na isti mesec prošle godine.

U saopštenju Republičkog zavoda za statistiku (RZS) se navodi da je u celoj 2016. godini, u odnosu na prethodnu, prerađivačka industrija porasla za 5,3 posto, rudarstvo za 4 posto, dok je sektor snabdevanja električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija zabeležio rast od 2,7 posto.

Povećanju industrijske proizvodnje u decembru na godišnjem nivou za 11,2 procenta najviše su doprineli proizvodnja prehrambenih proizvoda, osnovnih metala, mašina i opreme. Prerađivačka industrija je u decembru je registrovala rast od 8,2 posto međugodišnje, rudarstvo je zabeležilo pad od 3,1 posto, a snabdevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacijom pad od 6,3 posto.

U decembru je na godišnjem nivou proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju bila veća za 8,7 posto, intermedijarnih proizvoda (osim energije) za 8,3 posto, kapitalnih proizvoda za 6,9 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,9 posto, dok je proizvodnja energije pala za 4,8 procenata.

Na godišnjem nivou, u decembru je obim industrijske proizvodnje porastao u 17 oblasti čije učešće u strukturi industrijske proizvodnje iznosi 54 posto, dok je pad ragistrovan u 12 oblasti čije učešće u strukturi industrijske proizvodnje iznosi 46 posto, navodi se u saopštenju RZS.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор