Rast industrijske proizvodnje u junu za 18,6%

steigende statistik

U junu je industrijska proizvodnja u Srbiji zabeležila rast od 18,6 posto, u poređenju sa istim mesecom prošle godine.

Posmatrano po sektorima, u junu ove godine je u odnosu na isti mesec prošle, ostvaren je rast u snabdevanju električnom energijom, gasom, parom i klimatizaciji od 69,3 posto, u rudarstvu je zabeležen rast od 30,3 posto, a u prerađivačkoj industriji rast od 9,4 posto, objavio je danas Republički zavod za stataitiku (RZS).

U junu je registrovan rast i u proizvodnji energije za 47,3 posto i intermedijarnih proizvoda, osim energije za 12,1 posto, kao i rast u proizvodnji kapitalnih proizvoda za 9,2 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 8,4 posto i netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 8,4 posto, prenosi agencija „Tanjug“.

U odnosu na jun 2014. godine, obim industrijske proizvodnje u junu ove godine beleži rast u čak 21 oblasti, što predstavlja učešće u strukturi industrijske proizvodnje od 82 procenta. S druge strane, pad proizvodnje registrovan je u osam oblasti, što u strukturi industrijske proizvodnje čini učešće od 18 posto.

Najveći uticaj na rast industrijske proizvodnje u posmatranom mesecu imale su proizvodnja električne energije, eksploatacija uglja, proizvodnja osnovnih metala, mašina i opreme, kao i prehrambenih proizvoda, navode u RZS.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор