Bajeru porastao profit za 33,2 posto

made-in-germany-rs-bayer-logo

U drugom tromesečju ove godine nemački farmaceutski gigant „Bajer“ ostvario je bruto profit u iznosu od 2,9 milijardi eura, što predstavlja rast od 33,2 procenta na godišnjem nivou.

Bruto profit Bajera, odnosno profit pre odbijanja kamata, poreza, depresijacije i amortizacije (Ebitda) veći je od predviđanja analitičara, koji su u proseku očekivali 2,68 milijardi eura profita. Iz nemačke kompanije je saopšteno da je prihod u drugom tromesečju povećan za 18,2 posto, odnosno na ukupno 12,09 milijardi eura, što je takođe više nego što su analitičari predvideli.

Antikoagulant „ksarelto“ (Xarelto), čija je prodaja povećana za 42,6 posto, jeste proizvod koji je, između ostalog, bio najzaslužniji za ovakav poslovni bilans. Veliki rast poslovnih rezultata u posmatranom kvartalu, Bajer je postigao postigao zahvaljujući povoljnom kursu eura i potražnji za novim lekovima na recept, kao što je upravo ovaj oralni antikoagulant, prenosi agencija „Tanjug“.

Bajer za 2015. godinu i dalje predviđa rast Ebitda za oko 20 posto, s obzirom na pozitivan efekat valutnog kursa od oko pet posto, za razliku od ranije procenjenih osam posto.

Farmaceutska kompanija takođe je izvestila da su u toku pripreme za uvođenje njenog ogranka „MaterijalSajens“ (MaterialScience) na berzu.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор