„Henkel“ u 2016. očekuje dalji rast prodaje

made-in-germany-rs-henkel02

Prošla godina je za nemačku kompaniju „Henkel“ bila veoma uspešna, uprkos teškom ekonomskom okruženju.

“Ostvarili smo snažan finansijski učinak i zabeležili dvocifrenu stopu rasta prodaje i prihoda. Sva tri naša poslovna sekrtora zabeležila su snažan ogranski rast, a tržišta u razvoju su nastavila da budu glavni pokretači rasta kompanije. Na razvijenim tržištima smo u prošloj godini postigli još veći organski rast prodaje”, rekao je izvršni direktor Henkela, Kasper Rorsted, navodi se u saopštenju nemačke kompanije.

U fiskalnoj 2015. godini prodaja u obimu od 18,089 milijardi eura bila je znatno iznad prošlogodišnjeg nivoa. Kursne razlike od 4,4% imale su pozitivan uticaj na rast prodaje za 10,1 posto, prenosi “eKapija”.

Organski rast prodaje, koji isključuje uticaj strane razmene i akvizicije ili prodaje, zabeležio je značajan rast od 3%. Nakon korekcije jednokratnih dobiti, jednokratnih troškova i troškova restrukturiranja, korigovani operativni profit (EBIT) povećan je za 12,9% , sa 2,588 milijardi eura na 2,923 milijardi. Korigovani prihod od prodaje (EBIT marža) zabeležio je rast sa 15,8% na 16,2%, odnosno rast od 0,4 procenata.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор