Henkelova kvartalna prodaja veća od 5 mlrd. €

Kvartalna prodaja nemačke kompanije “Henkel” postigla je rekord, po prvi put premašivši nivo od 5 milijardi eura, saopšteno je iz te kompanije.

– Henkel je dobro poslovao u prvom kvartalu u veoma izazovnim tržišnim uslovima. Uspeli smo da značajno povećamo prodaju i prihod, kao i da dodatno povećamo rast korigovanog prihoda od prodaje. Sva tri poslovna sektora i svi regioni su doprineli uspešnom razvoju i visokom prihodu, a za odlične rezultate zaslužni su vodeći brendovi i inovacije – rekao je izvršni direktor Henkela Hans Van Bajlen.

U saopštenju se navodi da je prodaja kompanije u prvom kvartalu 2017. godine dostigla rekordan nivo od 5,064 milijardi eura, uz nominalni porast od 13,6 procenata u poređenju sa istim periodom prošle godine. Efekti kursnih razlika činili su 1,1 posto tog rasta, dok su pozitivni efekti od akvizicija i prodaje iznosili 8,5 posto, što je uglavnom posledica preuzimanja kompanije “The Sun Products Corporation”, prenosi “eKapija”.

Organska prodaja kompanije, bez uticaja efekata kursnih razlika i kupovine i prodaje, postigla je snažan rast od 4 posto, dok je korigovani operativni profit (EBIT) porastao za 13,8 posto, na 854 miliona eura. Korigovani prihod od prodaje (EBIT marža) porastao je za 0,1 posto, na 16,9 procenata, a korigovani prinos po prioritetnoj akciji je uvećan za 11 posto, sa 1,27 eura na 1,41 eura. Neto obrtni kapital kao procenat prodaje povećan je za 0,5 procenata, na 4,9 posto.

– Očekujemo da ćemo do kraja godine i dalje imati promenljivo i nesigurno tržišno okruženje, a predviđamo i da će promotivni i cenovni pritisak nastaviti da se uvećava na tržištima robe široke potrošnje. Ipak, posvećeni smo daljem uspešnom razvoju našeg poslovanja – rekao je Van Bajlen i poručio da kompanija u 2017. godini očekuje organski rast prodaje od 2 do 4 posto, povećanje EBIT marže na više od 17 posto, kao i rast korigovanih prinosa po prioritetnoj akciji između 7 i 9 posto.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор