Dobar početak godine za RWE

Izvestivši o dobrom početku poslovne godine, nemačka energetska kompanija „RWE“ je potvrdila optimističnu prognozu za 2017. po kojoj bi godišnja operativna dobit trebalo da se kreće u rasponu od prošlogodišnjih 5,4 milijarde do 5,7 milijardi eura.

Kompanija u svom saopštenju navodi da je u prvom kvartalu ove godine zabeležila rast neto dobiti od 10 procenata, na 946 miliona eura, u odnosu na isti period 2016. godine, a za ovakav rezultat prvenstveno treba zahvaliti ćerki kompaniji „Inogi“, koja posluje u sektoru obnovljivih izvora energije.

U kompaniji ističu da i dalje očekuju da će tokom cele ove godine RWE uspeti da poveća prilagođenu neto dobit na milijardu do 1,3 milijarde eura, u odnosu na 800 miliona kolika je bila u 2016. godini, prenosi agencija „Asošiejted pres“.

Inače, RWE poseduje najveći broj termoelektrana na ugalj u Evropi, zbog čega je osetljiv na konkurenciju koja struju proizvodi iz obnovljivih izvora energije, koristeći za to državne subvencije, a koje su u skladu sa državnom odlukom o prelasku celokupnog energetskog sistema na čistije oblike energije.

U prošloj godini RWE je zabeležio gubitak od 5,7 milijardi eura, zbog otpisa vrednosti elektrana i jednokratnih troškova povezanih sa postepenim napuštanjem nuklearne energije u Nemačkoj.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор