„E.ON“ u gubitku 7 mlrd. €

made-in-germany-rs-eon

Gigant nemačke energetike, kompanija „E.ON“, zabeležila je veliki neto gubitak u 2015. godini od čak 7 milijardi eura (7,7 milijardi dolara), najavivši da će „put daljeg napretka biti teži i duži nego što se očekivalo“.

U saopštenju E.ON navodi da je njegov godišnji neto gubitak više nego udvostručen u 2015. godini, zbog otpisa vrednost 8,8 milijardi eura gubitaka njegovih elektrana. Kao jedna od „velike šestorke“ među energetskim firmama u Velikoj Britaniji, nemačka kompanija za ovakav rezultat krivi rekordno niske veleprodajne cene električne energije.

Okretanje nemačke vlade prema obnovljivim izvorima energije takođe je uticalo na poslovni rezultat E.ON-a, a ovo je druga uzastopna godina da kompanija beleži gubitak. U 2014. godini E.ON je prijavio minus od 3,16 milijardi eura, prenosi britanski javni servis „BBC“.

Konkurentska nemačka energetska kompanija „RWE“, takođe je izvestila o godišnjem gubitku od 637 miliona eura, okrivljujući za to kolaps cena sirovina, a naročito nastavak pada cena uglja, koji je uzrokovao sunovrat cena električne energije na nemačkom veleprodajnom tržištu spustivši ih na najniži nivo još od 2002. godine.

Zbog takve situacije, dva najveća nemačka energetska igrača, E.ON i RWE, morali su da naprave ogromne otpise u segmentima delatnosti elektrana na ugalj, zbog čega su obe firme odlučile da odvoje svoje konvencionalno poslovanje u proizvodnji struje od svojih sektora proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, pa je E.ON tako svoj posao proizvodnje energije iz uglja, nafte i gasa odvojio u jedinicu pod nazivom „Uniper“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор