I „E.ON“ na gubitku 3 milijarde €

made-in-germany-rs-eon

U prvom polugođu ove godine, i poslovanje nemačkog energetskog diva, korporacije „E.ON“, beleži neto gubitak od 3 milijarde eura (3,34 milijarde dolara), prvenstveno zbog otpisa vrednosti konvencionalne energetske infrastukture u svojoj filijali „Uniper“.

E.ON je u prvih šest meseci 2015. godine ostvario profit od 1,15 milijardi eura. Međutim, smanjenje vrednosti imovine Unipera rezultovalo je u ovoj godini gubitkom od 3,8 miliona eura, a obuhvatilo je 2,9 milijardi eura otpisa vrednosti elektrana i postrojenja za skladištenje gasa, kao i 900 miliona eura troška na ime obezbeđenja od potencijalnih gubitaka. I prihodi kompanije su takođe pali za 11 posto, na 20,25 milijardi eura, navodi se u saopštenju E.ON-a, a prenosi agencija „Tanjug“.

Kao i ostale nemačke i evropske energetske kompanije, E.ON je pogođen dramatično niskim veleprodajnim cenama struje, izazvanim prevelikom ponudom na tržištu, za koju su odgovorni rast proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora i niske cene sirovina.

Akcionari E.ON-a su u junu odobrili plan odvajanja konvencionalne proizvodnje i sektora trgovanja u novo preduzeće Uniper, saglasivši se da se do kraja godine na prodaju ponudi oko 53 posto akcija nove filijale.

E.ON saopštava da mu je na kraju juna neto dug porastao na 24,8 milijardi eura, sa 21,3 milijarde eura koliko je iznosio na kraju 2015. godine.

Izuzimajući poslovanje Unipera, nemačka energetska kompanija planira da u celoj tekućoj godini ostvari prilagođenu dobit, bez kamata i poreza, između 2,7 milijardi i 3,1 milijarde eura, i profit nakon oporezivanja između 600 miliona i jedne milijarde eura, dodaje se u saopštenju.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор