Simens diže procenu profita i upozorava na rizike

made-in-germany-rs-siemens-minhen

Nakon jačanja tražnje za obnovljivim izvorima energije u drugom kvartalu, nemački “Simens” je povećao godišnju procenu profita i očekuje da će u tekućoj finansijskoj godini koja se završava u septembru, ostvariti po akciji profit između 6,5 i 6,7 eura, iako je prethodno projektovao 6 do 6,4 eura.

Neto profit industrijske grupacije, koja proizvodi širok spektar proizvoda, od vozova, gasnih i vetro turbina do medicinske opreme, dostigao je u trećem tromesečju 1,37 milijardi eura, što je gotovo identično sa prošlogodišnjim rezultatima. Profit iz poslovanja je porastao za 41 posto, na 2,67 milijardi eura, zahvaljujući prihodima od 19,8 milijardi eura, koji su za pet posto viši u odnosu na isti period prošle godine, prenosi agencija “Frans pres”.

– Simens je ostvario neverovatne rezultate u izuzetno teškoj situaciji na tržištu. Međutim, poremećaji su sada izgleda postali novi svetski poredak. Ovakve stvari stvaraju neizvesnost, što izaziva oklevanje koje za posledicu ima tešku investicionu klimu i nižu potrošnju. Takvi rizici bi mogli da ugroze delove Simensovog poslovanja u predstojećoj finansijskoj godini koja počinje u oktobru – izjavio je generalni direktor kompanije DŽo Kezer, aludirajući na Brexit, terorizam i napete odnose između Turske i EU.

Vrednost Simensove knjige porudžbina je porasla u trećem kvartalu na 21 milijardu eura, ili za 6 posto više u odnosu na isti prošlogodišnji period, kao rezultat snažne tražnje za obnovljivim izvorima energije. Kompanija je u ovom periodu dobila ugovore za izgradnju vetroparkova u Britaniji i Nemačkoj, u vrednosti od gotovo 2 milijarde eura, dok su mu ugovori u SAD i Boliviji obezbedili poslove vredne 1,2 milijarde eura.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор