Italija kažnjava VW sa 5 miliona eura

made-in-germany-rs-volkswagen02

Zbog dezinformisanja kupaca u vezi sa emisijom izduvnih gasova, nemački proizvođač automobila Folksvagen (VW) kažnjen je i u Italiji, i to sa 5 miliona eura.

U saopštenju italijanskog regulatora za zaštitu konkurencije navodi se da je nemačka kompanija kažnjena zbog nezakonitih poslovnih praksi, pošto je u 11 miliona svojih dizel automobila širom sveta ugradila softver koji prikazuje lažne rezultate na testovima količina izduvnih gasova, prenosi agencija “Frans pres”.

Izrečena kazna povezana je sa reklamama Folksvagenovih vozila u Italiji od 2009. godine, u kojima su predstavljani lažni rezultati laboratorijskih testova, dodaje se u saopštenju italijanskih tržišnih regulatora.

Kompanija VW, koja ima 12 svojih brendova, od “audija”, “poršea”, “lamborginija”, do “škode” i “seata”, u septembru prošle godine je upala u najveću poslovnu krizu do sada, jer je javnost tada saznala da je u 11 miliona vozila ugrađen frizirani softver za detekciju izduvnih gasova.

Folksvagen je u junu pristao na nagodbu sa američkim vlastima i vlasnicima VW vozila u SAD, po kojoj je u obavezi da isplati odštetu u iznosu od ukupno 14,7 milijardi dolara, podseća francuska novinska agencija.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор