Kvar papučica izbacuje 800.000 VW-a sa tržišta

made-in-germany-rs-volkswagen02

Nemački automobilski gigant, korporacija “Folksvagen” (VW), prinuđena je da širom sveta povuče iz prodaje 800.000 svojih vozila zbog potencijalnog kvara na mehanizmu papučica.

Opoziv se odnosi na 391.000 vozila marke “tuareg” i na preko 400.000 “porše kajen” vozila proizvedenih u periodu od 2011. do 2016. godine, prenosi agencija “Frans pres”.

Inače, vlasti SAD su prošle nedelje nemačkoj kompaniji produžile rok do 21. aprila za dostavljanje plana popravke oko 600.000 VW vozila u Americi, kod kojih je ustanovljen viši nivo emisije izduvnih gasova od zakonom dozvoljenog, zbog “friziranog” softvera instaliranog u njima. Ovo produženje je usledilo nakon isticanja ranije utvrđenog roka za dostavljanje takvog plana.

Folksvagen je, takođe, suočen sa tužbom ministarstva pravde SAD, koje je u januaru optužilo nemačku automobilsku korporaciju za kršenje zakona o zaštiti životne sredine.

Još u septembru prošle godine Folksvagen je priznao postojanje “prevarantskog” softvera u svojim automobilima, koji umanjuje emisiju toksičnog azotnog oksida tokom laboratorijskih testova. Međutim, za vreme vožnje na otvorenom putu, ovaj softver dozvoljava emisiju štetnih gasova koja je i do 40 posto veća od propisane.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор