VW prevara traje još od devedesetih

made-in-germany-rs-volkswagen02

Nemačka automobilska kompanija „Folksvagen“ je počela prevaru sa „friziranjem“ svojih dizel motora još pre 1999. godine, a lažiranje je započela sa šest odvojenih uređaja za lažiranje, navode regulatorne vlasti Njujorka.

Međutim, osam Folksvagenovih inženjera je u avgustu 2015. godine uništilo dokumenta koja dokazuju ovakvu tvrdnju regulatora. Bivši direktor VW-a Martin Vinterkorn navodno je pomogao da se ceo slučaj zataška, dok su američkim vlastima dostavljena lažna dokumeta, kako bi se prevara prikrila, prenosi „B92“.

Njujork je jedna od država SAD koje su zbog manipulacija vrednostima izduvnih gasova danas podnele tužbe protiv VW-a, Audija i Poršea. U tužbama se navodi da su VW i njegove filijale prevarile kupce prodajom više od 40.000 automobila opremljenih softverom za prikrivanje realnog nivoa emisije štetnih gasova u atmosferu.

Ova nova tužba protiv nemačkog proizvođača vozila, dolazi nakon što je VW uspeo da postigne nagodbu o obeštećenju kupaca sa 15,3 milijarde dolara, koju je sklopio sa federalnim sudom u San Francisku.

Prošle godine VW je upao u najveću poslovnu krizu do sada, jer je u javnost obelodanjeno da je u 11 miliona vozila širom sveta ugradio softver za manipulisanje vrednostima izduvnih gasova.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор