I Audi lažirao podatke o štetnim gasovima

made-in-germany-rs-audi-logo

Nemačka automobilska kompanija „Audi“ saopštila je danas da je ukupno 2,1 milion njegovih automobila širom sveta opremljeno softverom za lažiranje podataka o emisiji štetnih gasova, koji je odobrila njegova majka-kompanija „Folksvagen“ (VW).

Oko 1,42 miliona Audijevih vozila opremljenih takozvanim EU5 motorima nalazi se u zapadnoj Evropi, 577.000 u Nemačckoj i skoro 13.000 u SAD, izjavio je portparol Audija i objasnio da su tom softverom opremljeni modeli A1, A3, A4, A6, TT, Q3 i Q5, javlja agencija „Rojters“.

U današnjem izveštaju Evropske federacije za transport i životnu sredinu (T&E) navodi se da novi automobili proizvedeni u Evropi izbacuju u proseku 40 posto više ugljen-dioksida nego što to pokazuju laboratorijski testovi, kao i da je situacija sa Folksvagenom samo deo skandala daleko širih razmera. U izveštaju se navodi i da nije dokazano da su drugi proizvođači automobila koristili softvere slične Folksvagenovim, ali da između laboratorijskih testiranja i same vožnje postoji velika razlika u emisiji kako ugljen-dioksida, tako i azot-oksida, u tolikom obimu da je potrebno pokretanje dodatne istrage kako bi se utvrdilo šta proizvođači rade da bi maskirali CO2.

Analizom je utvrđeno da pojedini modeli „Mercedesa“, „BMW-a“ i „Pežoa“, koriste oko 50 procenata više goriva nego što to proizvođači tvrde. Potrošnja goriva je povezana sa emisijom ugljen-dioksida, pa veća potrošnja goriva znači i veću emisiju štetnih gasova.

Prošle nedelje Folksvagen je saopštio da je njegovih oko 11 miliona automobila širom sveta pogođeno skandalom oko lažiranja podataka o emisiji izduvnih gasova. Nemačka kompanija danas je suspendovala direktore svojih ključnih brendova “audija” i “poršea”, koji su bili zaduženi za sektor istraživanja i razvoja. Prošlog petka Nadzorni odbor VW-a je odlučio da suspenduje pojedine zaposlene (ne navodeći njihova imena) dok ne budu razjašnjeni detalji oko ovog skandala, a akcije kompanije jutros su nastavile da padaju na Frankfurtskoj berzi, potonuvši za još 6,6 posto na 100,20 eura, izveštava agencija „Frans pres“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор