Samo je Folksvagen lažirao podatke

made-in-germany-rs-volkswagen02

Po rečima nemačkog ministra saobraćaja Aleksandera Dobrinta, u rezultatima američkih ispitivanja za sada nema naznaka da su, pored „Folksvagena“ (VW), i drugi proizvođači automobila bili uključeni u lažiranje podataka o emisiji štetnih gasova iz svojih vozila.

– Razgovaramo s Amerikancima, sa vlastima za zaštitu životne sredine i automobilskim sektorom, i trenutno nemamo informacije o mogućoj umešanosti drugih automobilskih kompanija – izjavio je Dobrint na konferenciji za medije, a prenosi agencija „Frans pres“.

Konferencija za štampu nemačkog ministra saobraćaja usledila je pošto je VW priznao da je u svetu čak 11 miliona njegovih dizel automobila opremljeno sa uređajima čiji softver može da lažira podatke o emitovanju zagađivača vazduha.

Povodom ovog skandala nemačka kancelarka Angela Merkel je od Folksvagena zatražila da obezbedi punu transparentnost podataka koji se odnose na ugradnju „friziranih“ uređaja u njegova vozila.

– S obzirom na tešku situaciju, od ključnog značaja u ovom trenutku je da se obezbedi puna transparentnost i rasčisti čitava stvar. Ministar za saobraćaj je u u bliskom kontaktu sa kompanijom Folksvagen, i ja se nadam da će činjenice što pre isplivati na svetlo dana – poručila je Merkelova.

Vlasti zemalja širom sveta, od Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Francuske do Južne Koreje, najavile su obimne istrage povodom ovog slučaja, što je kompaniju VW primoralo da za treći kvartal ove godine izdvoji 6,5 milijardi eura kako bi pokrila potencijalne troškove nastale zbog ovog skandala.

Akcije Folksvagena, koje su nakon otkrivanja skandala pale za 17 procenata, juče su na Frankfurtskoj berzi bile niže za dodatnih 23 posto, spustivši se tako na minimalnu vrednost od 101,30 eura. Ovakvi berzanski rezultati usledili su nakon upozorenja nemačke automobilske kompanije da će za ovu godinu morati da snizi prognoze profita, što je rasteralo investitore.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор