Koreja zabranila prodaju 80 VW modela

made-in-germany-rs-volkswagen02

Zbog „Folksvagenovog“ lažiranja emitovanih količina izduvnih gasova iz automobila, Južna Koreja je zabranila prodaju 80 modela te kompanije, inače najvećeg evropskog proizvođača automobila.

Folksvagena ove godine u Koreji takođe čeka i nova novčana kazna od 16 miliona dolara, odnosno nešto više nego što je VW već platio prošle godine, odlučilo je južnokorejsko ministarstvo zaštite životne sredine.

Zabranom prodaje VW-a u Južnoj Koreji obuhvaćena su 32 tipa, odnosno 80 različitih modela vozila različite snage. Pri tom je zabranjena prodaja i nekih od najpopularnijih modela, poput Golfa i Džete. Ovakve sankcije rezultat su opsežne istrage južnokorejskih inspektora koji su ovakve mere izrekli i za druga vozila istog proizvodnog koncerna, „Audi“ i „Bentli“.

Kao još jedna mera u sklopu ovih sankcija, Južnokorejsko ministarstvo je sa tržišta opozvalo dodatnih 83.000 vozila, tako da broj opozvanih vozila sada iznosi više od 200.000, što predstavlja oko 68 posto od 300.000 vozila prodatih u toj azijskoj državi od 2007. godine.

Južna Koreja predstavlja za VW važno tržište, pogotovo za njegove luksuzne brendove Bentli i Audi, budući da je nemački proizvođač do izbijanja skandala više nego utrostručila prodaju modela iz te luksuzne ponude.

Nemački automobilski gigant je priznao falsifikovanje podataka o količinama izduvnih gasova na svojim dizel vozilima, nakon čega je pretrpeo veliku štetu u prodaji, a znatno su mu narušeni i ugled i reputacija, prenosi „seebiz“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор