Pad profita Lufthanze zbog terorističkih napada

made-in-germany-rs-lufthansa03.jpg

Najveći nemački avioprevoznik, kompanija „Lufthanza“ danas je upozorila da „užasni“ teroristički napadi koji se dešavaju po Evropi imaju „vidljiv uticaj“ na njeno poslovanje, zbog čega je u drugom tromesečju profit kompanije opao za 17 procenata.

U drugom kvartalu ove godine neto profit Lufthanze je iznosio 437 miliona eura, što je ispod očekivanja analitičara koji su prognozirali dobit od 443 miliona eura, saopštila je grupacija, a prenosi agencija „Frans pres“.

Generalni direktor Lufthanze Karsten Špor izjavio je za medije da „užasni teroristički napadi čine da se ljudi osećaju nebezbedno“, dok je finansijska direktorka kompanije Simon Mene izvestila da su „zbog ponovljenih terorističkih napada u Evropi i političke i ekonomske neizvesnosti, rezervacije unapred značajno smanjene, naročito za duge letove ka Evropi“.

U odnosu na prvu polovinu prošle godine, u prvih šest meseci 2016. prihodi nemačkog avioprevoznika pali su za dva posto, na 15 milijardi eura, dok je neto profit smanjen za 55 posto, na 429 miliona eura. Pad profita Lufthanze se desio i pored nižih cena nafte, koje su troškove za gorivo kompaniji umanjile za čak 597 miliona eura.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор